زندگی در کلمات

گاه نوشته ها

زندگی در کلمات

گاه نوشته ها

بایگانی
آخرین نظرات
جمعه, ۱۳ فروردين ۱۴۰۰، ۰۷:۲۰ ب.ظ

کتاب هایی که در سال 99 خواندم

خب :) سال 99 چون وقت بسیار بیشتری برای کتاب خواندن داشتم کمتر از معمول کتاب خواندم!

سال کرونایی بود و همه داشتند میگفتند وقت خوبیه که کتاب بخونین، این بود که منم کمتر خوندم(یادم باشه یه کم امتیازِ مربوط به فاکتور N (نوروتیک بودن) مدل پنج عاملیم رو بالاتر ببرم)

 

خارج از این شوخی ها که کمی جدی هم بودند، سال گذشته چندان از میزان کتاب خواندنم راضی نبودم(من بین کتاب خواندن و مطالعه کردن، کمی تفاوت قائل می شوم.در این مطلب و مطالب قبلی ای که در این زمینه صحبت کرده ام صرفاً در مورد کتاب خواندنم حرف زده ام نه مطالعه ام). قصد توجیه کردنش را هم ندارم. توی دو سه بازه زمانی در طول سال، از کیفیت کتابخوانی ام خیلی راضی ام ولی بقیه اش را نه از کیفیت راضی ام نه از کمیت.

 

اول لیست کنم بعد توضیحات بیشتری میدهم:

1-درک یک پایان-جولین بارنز-حسن کامشاد-نشر نو

2-خداحافظ گاری کوپر-رومن گاری-سروش حبیبی-انتشارات نیلوفر

3-برفک(white noise)-دان دلیلو-پیمان خاکسار-نشر چشمه

4-چراغ ها را من خاموش می کنم-زویا پیرزاد-نشر مرکز

 

5-فلسفه تنهایی-لارس اسونسن-خشایار دیهیمی-نشر نو

6-ترس و لرز-سورن کیرکگور- عبدالکریم رشیدیان-نشر نی

7-زندگی سراسر حل مسئله است-کارل پوپر-شهریار خواجیان-نشر مرکز

 

8-معمای فراوانی-تری لین کارل-جعفر خیرخواهان-نشر نی

 

9-انسان در جستجوی خویشتن-رولو می-سید مهدی ثریا-نشر دانژه

10-کتاب Self-therapy نوشته Jay Ealey

11-هنر انسان شدن-کارل راجرز-مهین میلانی-نشر نو

12-تحلیل رفتار متقابل-ون جونز و یان استوارت-بهمن دادگستر-نشر دایره

13-وضعیت آخر-تامس هریس-اسماعیل فصیح-نشر نو

14-ماندن در وضعیت آخر-امی و تامس هریس-اسماعیل فصیح-نشر نو

15-بازی ها-اریک برن-اسماعیل فصیح-نشر ذهن آویز

 

16-کتاب Simply Complexity(A Clear Guide to Comlexity Theory) نوشته Neil F.Johnson

17-ریاضیات زیبا-تام سیگفرید-مهدی صادقی-نشر نی

 

18-مدیران و چالش های تصمیم گیری-ماکس بیزرمن و دون ای مور-علی سرزعیم-نشر کرگدن

19-شیب-ست گادین-محمد خضرزاده-نشر درناقلم

20-گاو بنفش-ست گادین-افسانه درویشی-نشر کتیبه پارسی

 

تصمیم داشتم کتاب های انگلیسیِ بیشتری بخوانم، به چند کتاب انگلیسی دیگر هم سرک کشیدم و برخی را تا نصفه های کتاب خواندم ولی یا انقدر برایم جالب نبودند که ارزش تمام کردن داشته باشند یا بیش از حد تنبلی کردم و ادامه شان ندادم. سرعت انگلیسی خواندنم حدود یک پنجمِ فارسی خواندنم است هنوز. به نظرم این کندی و سختی هم بی تاثیر نبود. اما نمی شود در همین حال بمانم باید این سنگ را هم بردارم تا سرعتم بیشتر شود. یعنی تا چندین کتاب را به کندی نخوانم سرعتم بیشتر نمی شود. راه میانبری نیست متاسفانه :)

 

چند سال اخیر و سال های خیلی دورتر، در حوزه روانکاوی و خود کاوی مطالعه کرده بودم و از مدل های موجود در این حوزه چیزهایی آموخته بودم اما سال گذشته چون تازه با مدل IFS آشنا شدم(به واسطه دوستم هیوا)، در کنار همه مزیت ها و نکات خوب این مدل، احساس کردم بخش ها و حوزه های مهمی هستند که مفید ترین تبیین از آنها را در مدل TA دیده بودم، این بود که در کنار آموزه ها و تمرین های IFS کتاب های مهم TA را هم دوباره خواندم(فکر می کنم یکی از مفیدترین کتاب هایی که در این حوزه خوانده ام کتاب تحلیل رفتار متقابل یان استوارت است). بخشی از مطالعه سال گذشته که گفتم از کیفیت آن راضی ام همین بخش است. احساس میکنم با تمرین ها و تعمیق بیشتر آموزه های این دو مدل، در مجموع کمی بهتر از قبل خودم و ارتباطاتم را می شناسم(نمی دانم شایدم توهم باشد).

نکته حاشیه ای که دلم نمیخواهد ناگفته بماند این است که تازه متوجه شدم که اریک برن چقدر هوش بالایی در حوزه روان داشته است! (البته این ارزیابی را باید کسی انجام دهد که هوشی بالاتر از اریک برن دارد. اما در حد هوش ناقص من و در این مقیاس عرض کردم) کتاب "بازی ها" را برای سومین یا چهارمین بار بود که میخواندم اما به نظرم رسید که بارهای قبلی تا حد زیادی نکات مهمی را درک نکرده بودم. فکر می کنم کسی که میخواهد با TA آشنا شود، برخلاف توصیه ی خیلی ها، باید این کتاب را جزو آخرین کتاب هایی بگذارد که در این حوزه میخواند نه جزو اولین ها.

 

فکر می کنم بهترین حال را هم هنگام خواندن دو کتاب simply complexity و ریاضیات زیبا تجربه کردم. از اینکه احساس میکردم بعضی مباحث پیچیدگی را کمی بهتر متوجه می شوم ذوق میکردم انگار:)

 

کتاب بیزرمن هم یکی از بهترین کتاب هایی بود که تا کنون در این حوزه خوانده ام. موقع خواندنش همش با خودم فکر میکردم که چرا زودتر این کتاب را نخوانده بودم. مواردی را که خودم با زحمت و بدبختی از لابلای کتاب های دیگری بیرون کشیده بودم به زبانی ساده و مفید و کاربردی در کتابش آورده است. به نظرم هر مدیری که این کتاب را نخوانده باشد بخش بزرگی از آموزه های حوزه تصمیم گیری را از دست داده است.

 

به نظرم تنها خاصیت خواندن کتاب های ست گادین(البته این دو کتاب) برای من این بود که لیستم کمی بزرگتر شود! شاید اغراق نکرده باشم اگر بگویم که هر کدام از این دو کتاب را می شد در یک جمله هم گفت. البته اینکه خلاصه یک کتاب یک جمله باشد به خودی خود چیز بد یا کم ارزشی نیست. مشکلم با این دو کتاب این بود که این دو جمله جزو بدیهی ترین و ابتدایی ترین جملاتی هستند که هر کسی که وارد بحث مارکتینگ می شود می شنود. محتوای کتاب ها هم طوری نبود که احساس کنم زوایای پنهان یا نکات عجیب غریبی از این دو جمله را می خوانم. به هر حال این نظر غیر متمدنانه ی غیر قابل اتکای من است;) از اول هم از این بشر چندان خوشم نمی آمد. شاید دچار خطای هاله ای و ترکیبی از چند خطای دیگر شده ام :) .احتمالاً اگر ده یا پانزده سال پیش این کتابها را می خواندم نظرم چیز دیگری بود.

 

قلم زویا پیرزاد را هم خیلی دوست داشتم. کلی به خودم نق زدم که چرا چنین نویسنده ی خوش قلمی را از دست داده ام آنهم بخاطر سوگیریِ احمقانه ای که به نویسندگان داخلی داشته ام.

 

و در پایان، همانطور که محمدرضا شعبانعلی در فایل های صوتی "راهنمای خرید و خواندن کتاب" اشاره کرده بود و من هم قصد داشتم تعدادی از آن نکات را سال 99 تمرین کنم، به نظرم کمی شهامتِ ول کردن و ناتمام رها کردن کتاب هایی که احساس می کنم با حال و روزم سازگار نیستند را پیدا کرده ام. البته بجز این دو کتاب ست گادین :) اینها را تا آخر خواندم گفتم ببینم با این همه هیاهو که در مورد ست گادین بوده چیزی پیدا می کنم که نظرم عوض شود یا نه.(هرچند که کم حجم بودنشان هم بی تاثیر نبود;)

 

پی نوشت: اگر هر کدام از دوستان عزیزم در مورد هر کدام از کتابها یا توضیح کلی محتوای آنها سوالی داشت خوشحال می شوم که توضیح بدهم.

۰۰/۰۱/۱۳
سامان عزیزی

کتاب و کتابخوانی

نظرات  (۵)

سلام سامان عزیز.

از اونجایی که خیلی وقته اینجا کامنت نگذاشتم و دلمم برای کامنت گذاشتن تنگ شده بود، تا پستت رو دیدم گفتم سریع تا تنور داغه کامنت رو بچسبونم قبل از اینکه تنبلی بر من مستولی بشه :)

یه چیزی که برام جالبه سلیقه ی نزدیک کتابخونی من و توئه. یعنی فکر میکنم از یه سری کتابها و نویسنده ها خوشمون نمیاد.

مثل کتابهای مارک منسن که قبلا درموردش حرف زده بودیم.

همینطور ست گادین. حس من در مورد کتابهای ست گادین مثل توئه. با این تفاوت که من مرتکب خرید و خوندن کتابهاش نشدم :)

البته اینو بگم منظور من این نیست که دانشی نداره و شاید برای خیلی ها خوندن کتابهاش مفید باشه.

بیشتر منظورم اینه که منم مثل تو فکر میکنم که چیز جدید و قابل عرضی برای من نداره. و به قول تو شاید اگه ده سال پیش خونده بودم برام مفید میبود.

اما الان به نظرم همون مطالب متمم که در مورد ایشون و کتابهاش خوندیم کفایت میکنه. و بیشتر از این براش وقت گذاشتن، هدردادن وقته.

در مورد زویا پیرزاد هم کاملا باهات موافقم. چندسال پیش کتابهای ایشون رو خوندم و واقعا از قلمش لذت میبرم. دیدی در عین سادگی چقدر زیباست؟ فقط حیف که دیگه نمی نویسه.

منم در کل از کتاب خوندن سال گذشته ام راضی نیستم و تصمیم جدی دارم که امسال جبرانش کنم.

از بین کتابهایی که سال گذشته خوندم، کتاب ژن تاریخ خودمانی یکی از بهترینها بود. واقعا از خوندنش بینهایت لذت بردم. فکر کنم تو هم از خوندنش لذت ببری.

کتاب ریاضیات زیبا و simply complexity هم همچنان در نوبت خونده شدن هستند :)

و در پایان در مورد کتاب معمای فراوانی یه توضیح میدی لطفا؟ کتاب خوبی بود؟

پاسخ:
سلام مریم جان.
خوب کردی که کامنت گذاشتی. اصلاً من از خوندن کامنت های تو و بعضی از بچه ها بیشتر از خوندن مطلب خودم لذت می برم.

آره منم این شباهت سلیقه ی کتابخونی رو حس کرده بودم. به نظرم حس خوبیه که یه نفر دیگه که اهل کتاب خوندنه بفهمدت(برای من که اینطوریه)
مرتکب شدم دیگه :) .گفتم مطمئن بشم;) باهات موافقم که بهترین چیزهایی که میشه از ست گادین یاد گرفت رو متمم یکجا جمع کرده.

در مورد زویا پیرزاد منم دقیقاً همین تعبیر رو دارم. ساده و زیبا و دلنشین. متاسفانه فقط همین کتابش رو خوندم ولی همه کتابهاش رو میخرم و میخونم. حیف شد که دیگه نمی نویسه، نمیدونستم.
ممنون که گفتی، کتاب ژن تاریخ خودمانی رو هم حتماً میخونم.
وقتی گفتی simply complexity و ریاضیات زیبا رو هنوز نخوندی دیگه مطمئن شدم که تو هم حال کتابخونیت خوب نبوده پارسال. امیدوارم که امسال حال بهتری رو تجربه کنی و در کنار این حال خوب کتابخونیتم به روال مطلوبت برگرده.

کتاب معمای فراوانی رو هم من دوست داشتم. یه نگاه جامع و تحلیلی و مفیدی به کشورهایی داره که منابع خدادادی دارن(یا به قول دوستمون شیطان دادی). توضیحات دقیق و مفصلی میده و به این نتیجه میرسوندت که اینا به ذات خدادادی یا شیطان دادی نیستن، این ما هستیم که تبدیل به خدادادی یا شیطان دادیشون میکنیم(البته تا حد زیادی! چون یکسری عوامل کاملاً شانسی و اتفاقی هستن).
این خلاصه کتاب بود :) ولی به نظرم اگه به این حوزه علاقه داری حتماً بخونش. ارزشش رو داره.
اینجا هم توضیح داده بودم که دکتر محمدفاضلی توی پادکست دغدغه ایران، این کتاب رو توی سه اپیزود مرور میکنه. اگه اینا رو گوش بدی میتونی راحت تر تصمیم بگیری که کتاب رو هم بخونی یا نه.من بعد از خوندن کتاب پادکست ها رو گوش دادم ولی بازم روایت دکتر فاضلی رو دوست داشتم و برام مفید بود.
۱۳ فروردين ۰۰ ، ۲۳:۱۶ امیرعلی رستگار کازرونی

..::هوالرفیق::..

سلام سامان عزیز،

اول از همه باید مجدد یادآوری کنم که از دیدنت خوش‌حال شدم. و دوست دارم این را هم برایت بنویسم:

دقیقاً به همان اندازه که از دیدگاه‌های متمم یا وبلاگت تو را شناخته بودم، همان اندازه واقعی بودی و این شخصیت ارزشمند و واقعی را بسیار دوست داشتم. (معمولا افرادی را که مجازی می‌شناخته‌ای، تو را در اولین برخورد حضوری (یا شبه-حضوری!) کلی سورپرایز می‌کنند (که، ای بابا این چیه، اون چیزایی که می‌نوشت چی بودن پس؟!)

از دیدنت خوش‌حال شدم و اتفاق خوشایندی بود.

 

من روم نمیشه از کتاب‌هایی که خوندم بنویسم (با تعبیری که از کتاب و مطالعه داری)؛ تقریباً اندازه انگشتان دستم هستند.

 

مدت‌ها هست به این که بیشتر در مورد پیچیدگی بخوانم فکر می‌کردم؛ ممنون میشم بیشتر در مورد کتابی که خواندی بنویسی و اگر منابع دیگری از این دست می‌شناسی رو هم معرفی کنی.

پاسخ:
سلام امیرعلی جان.
منم از اینکه دیدمت خیلی خوش حال شدم. و دوست دارم اینو بگم که نظر لطفت برام خیلی با ارزشه چون همین باور واقعی بودن رو در مورد تو دارم.

در مورد تعداد کتابها هم فکر می کنم بیکاری و علافی من توش تاثیر بسزایی داره:) ولی خارج از شوخی، به نظرم تو الان توی یه دوره ای هستی که سرت خیلی شلوغه و احتمالاً فرصت کمتری پیدا کردی یا اولویت های مهمتری داری. فرصت کتاب خوندنِ بیشتر و به اندازه مطلوبت هم برات پیش میاد مطمئناً.

امیرعلی کتاب ریاضیات زیبا، متمرکز روی "نظریه بازی ها" و "تعادل نش" هست. یه مرور دلنشین داره روی تاریخچه این نظریه که به تعبیری "زبان ریاضیِ پیچیدگیه". من خیلی دوستش داشتم.
کتاب نیل جانسون، به یه زبان ساده و روان و با بررسی مصداق های مختلف به پیچیدگی نزدیک شده. از پیچیدگی موجود در تکثیر ویروس ها بگیر تا کاربرد های پیچیدگی در تحلیل جنگ های چریکی و نامتقارن. متن انگلیسیش سخت نبود به نظرم. خیلی جذاب و خوب نوشته شده و نویسنده سعی کرده به زبانی قابل فهم کم کم مفهوم پیچیدگی رو برای خواننده emerge کنه;) .احتمالاً از خوندنش لذت ببری.
در مورد منابع، احتمالاً میدونی که من کل منابع این حوزه رو که تا الان شنیدم از محمدرضا شنیدم. محمدرضا منابع اولیه ای رو توی یه پست مستقل معرفی کرده بود و در مورد همه شون توضیحات شفافی داده بود. لینک اون مطلب رو برات میگذارم. منم دقیقاً تلاشم اینه به همون ترتیب جلو برم. این مطلب.

سلام آقای عزیزی

ممنون از پست آموزنده‌ای که نوشتید.

تو پست‌تون در خصوص کتاب مدیران و چالش های تصمیم گیری اثر ماکس بیزرمن نوشته بودید. ممکنه یکی دو نکته کوتاه از محتویات این کتاب که به نظر شما جالب و اثرگذار بوده برامون بنویسید؟

پاسخ:
سلام آرمین جان.
مثلاً بیزرمن خطاهایی که توی تحلیل گزارش ها رخ میده رو توضیح میده. فکر کن که چندتا گزارش رسیده دستت از بخش های مختلف کسب و کارت. خطاهایی که از طرف تنظیم کننده گزارش ممکنه رخ بدن و شایع هم هستن رو بدونی بهتره یا ندونی؟
یا در مورد استخدام و چالش های اون. نویسندگان کتاب به پشتوانه آمار و تحقیقات زیادی که انجام گرفته، خطاهای حوزه استخدام رو به خوبی تشریح کردن. راهکار هایی هم پیشنهاد کردن. مثلاً بیزرمن یه جا گفته بود که یه آزمون سنجش هوش ساده، بهتر از خیلی روش های معمول و دهن پر کن می تونه پیش بینی کننده ی موفقیت در استخدام باشه.

نکات زیادی داره آرمین جان که میتونن خیلی به درد بخورن.بیشتر از 500 صفحه ست. و به نظرم هیچیش زائد نبود. کلاً نویسندگان این کتاب اومدن از آدمای بزرگ این حوزه(کسانی مثل کانمن یا تیلر) و بر پایه تحقیقات اونا، یکسری از خطاها و راهکارهای مقابله با اونا رو برای مدیران سازمان ها استخراج کردن. طوری که به دردشون بخوره.
اگه توی جایگاه تصمیم گیری برای یه سازمان یا بخشی از یه سازمان هستی، به نظرم شک نکن که این کتاب به دردت میخوره.
اینم صفحه معرفی کتاب توی متممه: +

سلام 

دیدم که تو لیستتون کتاب ریاضیات زیبا و کتاب نیل جانسون هم هست و علاقه مند بودید، اجازه بدید منم یه کتاب پیشنهاد کنم تو همین مایه ها. کتاب scale از Geoffrey west که البته ترجمه هم نشده 

برای من هم این سه کتاب لذت بخش ترین کتابا بودن در سال گذشته

 

پاسخ:
سلام مرضیه جان.
ممنونم بخاطر معرفی کتاب scale.
امیدوارم بتونم ظرف امسال یا سال دیگه بخونمش.
یه چرخی توی توضیحات و نظرات آمازون زدم، احتمالاً منم دوستش خواهم داشت.

سامان جان کتاب پیچیدگی و سادگی رو من ترجمه شده اش گرفتم.متن روان و قابل فهمی داشت.تاکیدتون رو این کتاب در ابتدای سال رو پس از مطالعه ام منطقی دانستم.و چه خوب هست همچنان این مسیر معرفی کتابهای خوب ادامه پیدا کند.کتاب پیچیدگی و سادگی با اینکه مطالبش سنگین بود ولی خیلی ساده توضیح داده بود.مثال های عینی این کتاب برام لذت بخش بودند.خیلی ممنونم

پاسخ:
چه خوب که این کتاب ترجمه شده. نمی دونستم.
ممنون که اشاره کردی بهنام.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی