زندگی در کلمات

گاه نوشته ها

زندگی در کلمات

گاه نوشته ها

بایگانی
آخرین نظرات
دوشنبه, ۲ بهمن ۱۳۹۶، ۰۱:۳۳ ق.ظ

گوشه ای از داستان من و متمم


پیش نیاز مطالعه ی این پست:

  • عضو  قبیله ی متمم باشید و حداقل پنج مورد از سرفصل های درسی متمم را به طور کامل خوانده باشید.(مهم و ضروری)
  • حداقل یکصد مطلب از مطالب روزنوشته های محمد رضا شعبانعلی را مطالعه کرده باشید.(مهم و ضروری)
  • از دانشگاه متنفر باشید و در عمل تا جایی که امکان داشته از آن فاصله گرفته باشید.(ضروری نیست ولی توصیه می شود)
  • در تلاش برای یادگیری، به هر دری زده باشید.در هایی مثل:  کتاب و کلاس و دوره و سمینار و مشاور کسب و کار و الی آخر.(ضروری)
  • یادگیری را به عنوان قسمتی از سبک زندگی تان انتخاب کرده باشید و ضرورت این انتخاب را درک کرده باشید.(ضروری نیست ولی بسیار مهم است)
  • بنده حقیر را هم کمی شناخته باشید! (به عبارتی،کمی با مدل ذهنی من هم آشنایی داشته باشید).(ضروری نیست ولی توصیه می شود)

 

از دوستان عزیز انتظار می رود که بعد از مطالعه ی این مطلب:

  • اگر هنوز عضو فعال متمم نیستند، سریعاً فکری به حال خودشان بکنند.
  • اگر عضو متمم هستند ولی تمرین هایش را(حتی در خلوت خودشان) حل نمی کنند، کمی برای خودشان متاسف شوند.
  • اگر به بهانه اینکه "نمی خواهند اسیر گیمیفیکیشن متمم شوند"، تمرین حل نمی کنند و درس ها را ادامه نمی دهند، کمی به الباقی گیمیفیکیشن هایی که آگاهانه و ناآگاهانه زندگی شان را در بر گرفته فکر کنند و به خودشان بیایند:)
  • متمم را با همه ی نقاط قوت و ضعفش، به عنوان یک سیستم آموزشی درک کنند و قدرش را بدانند(ارجاع مجدد به فایل های مدیریت منابع!).

 

توضیح: می دانم که می دانید قسمتی از این صحبت ها و شیوه ی گفتنشان(به سبک متمم)، شوخی است.اما امیدوارم همزمان این را هم بدانید که قسمت هایی از هر شوخی ای ،می تواند خیلی هم جدی باشد!


 

متمم امروز چهار ساله می شود.(مبارکِ متمم و متممی ها).هر چند که فکر می کنم از نقطه شروع آن،سالهاست که می گذرد.از "شبی" که یک "معلم" نشست و با نگاهی به وضعیت "آموزش" کشور ،عمیقاً متاثر شد. آنقدر به آن نقد داشت که نمی دانست از کجا شروع به گفتنشان کند.اما این معلم بر خلاف بسیاری از ما مردم، منتقد و گشاده دهن و منتظر (لطفاً کسی به خودش نگیرد با خودِ خودم هستم) نبود، اهل ساختن بود.اهل عمل .دنبال ساختن آینده ای بهتر برای خودش و  دیگران. منتظر ننشست که مسئولین کاری بکنند!،خودش را مسئول می دانست و به اندازه ای که در توانش بود مسئولیت قبول کرد. تلاش کرد و تلاش کرد تا بالاخره عده ای را با خودش همراه کرد و قبیله ای ساخت که در کنار هم رشد کنند و این تلاش و این مسیر هنوز هم ادامه دارد به امید ساختن دنیایی بهتر از امروز برای همه ما(بهتر،حتی به اندازه ی یک ذره).

بگذریم.آمده بودم داستان خودم را بگویم.

 

قبل از هر چیز می خواهم یک چیز را در مورد من بدانید و آن اینکه من در کل، آدم نسبتاً خوشبینی هستم.این، هم برداشت خودم است و هم اطرافیانم . نتیجه ی پرسش نامه های سلیگمن هم همین را می گویند. اما با توجه به تجربیاتی که با در معرضِ آموزش های مختلف قرار گرفتن، به دست آورده ام، در حوزه آموزش و سیستم های آموزشی و دوره های آموزشی و کلاس های آموزشی، شدیداً بدبین هستم.

حدود چهار سال و نیمِ پیش هم که با محمد رضا شعبانعلی آشنا شدم، ذهنیتم همین بود.

تقریباً همیشه دنبال آموزش های مختلف و موثر در حوزه کسب و کارم و توسعه فردی بوده ام. آن روزها، رادیو اقتصاد ،ساعت چهار تا پنج بعد از ظهر، از افرادی که در زمینه آموزش و مشاوره به کسب و کار ها فعال بودند یا تجربه ای داشتند دعوت می کرد و این مدرسان، مباحثی را مطرح می کردند.شعبانعلی را نمی شناختم و فقط چند باری صحبت هایش را در این برنامه شنیده بودم.

ساعت پخش این برنامه ساعت خستگی من بود. از صبح خروس خوان می رفتم دنبال کارهایم و آن برنامه را هم هر وقت فرصت می شد داخل ماشینم گوش میدادم. چون خسته بودم، اگر می دیدم مُدرسی حرف های قلمبه و تو خالی می زند، بعد از نثار چند بد و بیراه خاموشش می کردم. ولی شعبانعلی تنها کسی بود که دلم می خواست حرف بزند. آنقدر حرف هایش با تجربه ها و دغدغه ها و مسائل و مشکلاتم نزدیکی داشت که احساس میکردم مشغول مشاوره اختصاصی به من و شرکت ماست.

اعتراف می کنم که یکی دوبار با خودم گفتم:" ای کلک، خوب بلدی چه جوری مخ کسب و کارها رو بزنی که سرازیر بشن توی کلاس ها و دوره هات".(معذرت می خوام معلم جان)

بعد از چند هفته گفتم خوبه این بار هم یه امتحانی بکنم و ببینم این پیرمرد چی میگه.(خوب ندیده بودمش! نمیدونم چرا احساس میکردم یه پیرمرد سرحالِ بامزه است).این بود که رفتم سراغ وبلاگش.برای مدت های مدیدی ،خیمه زده بودم روی وبلاگش.

انگار برای اکثر بدبینی های من جواب داشت. می شناختشان. کم کم توانست اعتمادم را "تا حدی" جلب کند.

"تا حدی" را از آن جهت می گویم که وقتی متمم استارت خورد، اولین اکانتم را یک ماهه گرفتم(درست یادم نیست شاید هم سه ماهه). هنوز رگه هایی از بی اعتمادی در وجودم مانده بود. اینهمه سابقه ی بدبینی در حوزه آموزش را نمی شد چند ماهه شُست و رُفت.

ولی مدت زیادی نگذشته بود که دیدم شعبانعلی خیلی فرق می کند.می توانستم اهدافش را ببینم.استراتژی ها و عملکردش را می دیدم. می دیدم چیزهایی را که قبلاً خدا تومن! پول داده بودم که نیمه ناقص و با خساست برایم بگویند، چطور با بخشندگی در دسترس همه می گذارد.دیدم که هدف او از آموزش، پول نیست.می خواهد کمک کند که همه باهم رشد کنیم و بسازیم.

به هر حال، متمم متولد شد و شروع به رشد کرد. دیگر آنقدر به شعبانعلی و اهداف ارزشمندش اعتماد داشتم که مهمترین مسئولیتم را در کنار یادگیری ام در ماه های اول متمم، تشویق و انرژی دادن و بازخورد دادن می دانستم(می ترسیدم متمم بیخیالِ ادامه دادنش بشود). می دانم که در  پروسه رشد متمم، تقریباً بی تاثیر بودم ولی خودم حال خوبی داشتم.

امروز می توانم با افتخار بگویم که "متمم، جزئی از زندگی من است". و امیدوارم و تلاش می کنم که روزی برسد که این افتخار کردن صرفاً یک طرفه نباشد و بتوانم به مسئولیتی  که "متممی بودن" بر عهده ام گذاشته به خوبی عمل کنم.

 

چند روز پیش یازدهمین سالگرد تاسیس شرکتمان را جشن گرفتیم.بدیهی است که شعبانعلی و متمم فقط در بخشی از این مسیر به ما کمک کرده اند ولی بدون اغراق می گویم که نقش شان آنقدر بزرگ و ارزشمند بوده که آنها را به عنوان یکی از مهمترین اهرم هایمان برای رشد می دانم.

نمی خواهم از متمم بتی آموزشی بسازم.اتفاقاً اگر قرار باشد زبان دراز ادعا و نقدم را پهن کنم ،خوب بلدم از نقطه به نقطه اش ایراد بگیرم. قطعاً متمم بدون نقص نیست.اما آنقدر بهتر از همه ی آموزش هایی است که من دیده ام که حتی نمی خواهم متمم را در کنار آنها بگذارم و مقایسه شان کنم.

این را وقتی درک می کنید که ده ها کتاب و دوره و کلاس آموزشی رفته باشید تا کمک حالتان باشند برای رشد کسب و کارتان(یا رشد فردی تان)، آنوقت که به متمم برسید می فهمید چه می گویم.مثلاً ده ها کتاب در حوزه فروش و سیستم های فروش خوانده باشید، دوره های مختلف رفته باشید، سمینار های لاکچری که پول خون می گیرند تا جرعه ای آب به تو بدهند(از نوع مسمومش) رفته باشی، بعد که درس های فروش و طراحی سیستم های فروش متمم را می خوانی تازه می فهمی که متمم یعنی چه. ده ها کتاب بازاری در حوزه استراتژی و تصمیم گیری و مدیریت فردی بخوانی، دوره بروی و الی آخر، بعد که درس های استراتژی و تصمیم گیری متمم را می خوانی ،تازه می فهمی که چه کلاه گشادی سرت رفته و از چه منابع اصلی و معتبر و دست اولی محرومت کرده بودند.عمداً بیراهه را نشانت می دادند چون اگر بیراه نمی رفتی دیگر به آنها نیازی نداشتی.و ده ها مثال دیگر.

اینها را کسی می گوید که در شروع کسب و کارش بارها سرش به سنگ خورده، نه سرمایه داشت نه تخصص و تجربه و نه شعورِ کسب و کار. به هر دری میزد. همیشه دلش می خواست دنیای اطرافش را بهتر بشناسد و درک کند، برای توسعه دانسته هایش و رشد فردی و شخصیتی اش تلاش می کرد.  امروز، وقتی به این مسیر نگاه می کند(البته تا اینجایش را)، به نظرش میرسد که هرچند اندک،اما دستاوردهای نسبتاً خوبی در مقیاس خودش داشته است و  احساس می کند که قسمتی از این داشته ها( و بسیاری چیزهای دیگر) را مدیون متمم و بانی متمم است.

بهتر است بیشتر از این روده درازی نکنم.


 

از اینجا به بعد را برای یکی از دوستانم می نویسم که چند بارِ اخیر که همدیگر را دیده ایم و پیگیر متمم خوانی اش شده ام، در جواب می گفت که : متمم خوب است ولی من چون نمی خواهم اسیر گیمیفیکیشنش شوم، خیلی نزدیکش نمی شوم.از چند نفر دیگر از دوستانم هم شنیده بودم. گفتم شاید یکبار اینجا هم جوابش را بدهم بد نباشد! (البته جواب حضوری ام آنقدر طولانی بود که در این مقال نمیگنجد.شاید بعداً چیزهای بیشتری در موردش نوشتم).

فکر می کنم برخی از دوستانم که مدتی با متمم همراه می شوند انتظار معجزه دارند.برادر من خواهر من، شکافتن دریا با یک عصا کار پیامبران بود.در زندگی واقعی، نقطه ی موفقیت ،حاصل یک اتفاق یا یک معجزه نیست بلکه حاصل روند ها و فرآیند های بسیاری است که لازمه اش تلاش کردن است.گاهی ما فقط نقطه ی موفقیت ها را می بینیم و گول می خوریم. یادگیری یک سبک زندگی است نه صرفاً یک دوره معجزه گر.

می ترسی اسیر گیمیفیکیشن متمم شوی!. خوب بشوی. اصلاً لازمه ی آموزش، گیمیفیکیشن است. اگر همینطوری با سیل درس ها و تمرین ها مواجهه می شدی خوب بود؟ ادامه میدادی؟ انرژی و انگیزه داشتی؟تمرین حل می کردی؟ مغزت را برای پیدا کردن یک مصداق در زندگیت سوراخ می کردی؟اصلاً تو می فهمی دوپامین چیه و چکار می کنه؟!. گیمیفیکیشن متمم صرفاً یک ابزار کمکی است.ابزاری برای کمک به خود ما. برای غلبه بر اینرسی ذاتی مان. بعد از مدتی می توانی مسیر خودت را در متمم پیدا کنی. دنبال اولویت هایت می روی. نیاز های آموزشی ات را پیدا می کنی. خودت می فهمی که  فلان درس ها را برای چه می خوانی .بسته به اینکه چه می خواهی، می توانی مسیرت را پیدا کنی.تلاش کن و جلو برو.اگر دغدغه ات فقط گیمیفیکیشن متمم است، بالاخره تو سوار گیمیفیکیشن متمم خواهی شد و نه او سوار تو. گاهی برای سوار شدن بد نیست مدتی سواری هم بدهیم.

من هم به گیمیفیکیشن متمم سواری داده ام.هنوز هم سواری میدهم.ولی دیگر مثل سابق نیست.دیگر همیشه او سوار نیست.من هم یاد گرفته ام سوار شوم.بعد از مدتی میفهمی که کی باید سواری بدهی و کی سوار باشی و این یعنی به استفاده بهینه از گیمیفیکیشن متمم رسیده ای.

اصلاً بیا فرض کنیم گیمیفیکیشن متمم بد است.مزخرف است.  به تو چه؟. اگر معتقدی که متمم به دردت می خورد و برای ادامه دادن مسیرت نیازی به این چیزها نداری،پس چرا راه خودت را بی توجه به این بازی ها جلو نمی روی؟

حیف است با بهانه های مختلف، خودمان را توجیه کنیم و از مسیر یادگیری مان عقب بیفتیم. قرار نیست از متمم انتظار داشته باشیم که همه ی ما را علامه کند.قرار نیست مَش سامان تحویل بگیرد و ایلان ماسک بیرون بدهد.متمم در بهترین حالتش قرار است به عنوان یک همراه به من کمک کند تا امروزم کمی بهتر از دیروزم باشد.تا خودم و کسب و کارم کمی از دیروزمان بهتر باشیم.همین.

همین!. بله همین. فکر می کنی چیز کمی است؟.اگر فکر می کنی کم است، از همینجا راهت را کج کن و برو سراغ فرمول های جادویی و راه های میانبر موفقیت. شاید تو بتوانی فضاهای آموزشی ای بهتر و موثر تر از متمم هم پیدا کنی(که طبیعتاً هستند و خواهند بود) ولی اگر باز هم فکر می کنی که بهتر بودن امروزت نسبت به دیروزت چیز کمی است، بعید می دانم به درد تو بخورند.(البته می دانم که تو واقعاً اینطور فکر نمی کنی و راهت را پیدا می کنی)

 

پی نوشت: ببخشید.طولانی و پراکنده نوشتم و غیر منسجم و بدون طبقه بندی. گاهی حرف دلم را نمی توانم پیوسته و منسجم و طبقه بندی شده بگویم.بنابراین شما صرفاً به عنوان یک دلنوشته(که باید می نوشتم) به آن نگاه کنید.

 

نظرات  (۸)

۰۳ بهمن ۹۶ ، ۱۸:۵۷ فاطمه غیثی
سلام آقای عزیزی
این نوشته واقعا واقعا عالی بود. 
نمیدونید من چقدر به این حرفایی که به دوستتون گفتید، احتیاج داشتم. البته اگه توی متمم فعال نیستم فقط به خاطر تنبلی هست، ولی خب وقتی میدیدم اسیر  گیمیفیکیشن میشم خودم رو سرزنش میکردم (و البته همچنان میذاشتم که سوارم باشه)
بازم میگم که خیلی عالی نوشتید، امیدوارم منم یه روزی بتونم از روند تغییراتی که متمم در زندگی‌ام داشته صحبت کنم.
پاسخ:
سلام فاطمه خانم.
از تعریفتون خیلی ممنونم.
و آرزو میکنم من و شما و همه متممی ها، بتونیم هر روز شاهد بهبود هایی در زندگی مون باشیم که رضایت بیشتری رو برای خودمون و دیگران رقم بزنه
۰۴ بهمن ۹۶ ، ۰۲:۰۶ وحید نصیری
سامان عزیز
من این گونه فکر کردم و می کنم.
یا ما جدای از کار و زندگی و دانشگاه و... به آموزش های عمومی و البته تخصصی احتیاج داریم یا نداریم اگر نداریم که هیچ تعطیل اگر داریم یا باید به سمت متمم برویم و یا غیر متمم و هزاران دلیل دارم از اصالت آموزش های متمم گرفته تا تعامل و دیالکتیکی بودن قسمت بزرگی از متمم ،از به کاربسته شدن بسیار ی از آموزه هایش توسط مدرس اصلی آنها تا ... ولی اینکه بهانه بگیریم که متمم مگر قرار است در زندگی ما چه بکنه ناشی از همون کند ذهنی ( بلا نسبت ) خیلی از ما انسانها است که تصور کرده و می کنیم که گرفتن یک مدرک دانشگاهی یا رابطه و... باید باعث پیشرفت ما بشه بدون اینکه خودمون به تلاش کنیم و یادبگیریم و به شایستگی برسیم‌( با فرض نبود ناشایستگی ) در نتیجه این چنین ذهنی توقع داره با خوندن صرف متمم براش اتفاقی بیوفته درصورتی که متمم نافی چیزهای دیگه از جمله مهارت افزایی های فنی و هنری و... دیگر نیست.
شاد باشی
پاسخ:
وحید جان.ممنونم که نظرتو برام نوشتی.
فکر میکنم منظورت رو میفهمم.
در کل، اینکه ما و دوستان دیگرمون فکر می کنیم متمم خوانی مون باید خروجی های خوبی داشته باشه،خودش یکی از نشانه های اینه که متمم تونسته خیلی خوب عمل کنه که ما انتظارمون از خودمون بالاتر رفته.
۰۵ بهمن ۹۶ ، ۰۹:۱۱ نجمه عزیزی
چقدر خوب و صمیمی و دل نشین نوشتی سامان! از اون نوشته‌ها که آدم صدای تپیدن قلب نویسنده را هم میشنود. پس گیمیفیکیشن اینه! خیلی اسمشو اون حوالی شنیده بودم ولی فکر میکردم جزئ مقوله های تخصصی نرم‌افزاری است نگو که راست کار ما معلمهاست. اعتراف میکنم که از این نظر معلمی زیر خط فقرم!
 به سامان و همیشه عزیز باشی.
پاسخ:
از لطفت ممنونم نجمه خانم.
من خودمم تازه املای گیمیفیکیشن رو یادم گرفتم :)
امیدوارم تو هم همیشه خوب و خوش و راضی باشی

تشکر فراوان بابت مطلب جالب و خواندنی وبرخی  چیزهایی که نمی‌دانستم و باعث شدید که به آنها فکر کنم ممنون از دیدگاهی که از متمم مطرح کردید و تصویری و دیدی از آن را تصویربرداری کردید برای ما ممنون از سایت بابت امکان نظر گذاشتن که اینقدر راحت است و قبل ثبت نام هم ممکن است این که از بازخورد دادن گفتید که این کار را انجام می‌دادید برای ماندگار شدن متمم بسیار ایده ای بود برای ما در مواجهه با چیزهایی که مطابق خواسته ما هستندو بحث جالب گیمیفیکیشن که مطرح شد  

۲۳ بهمن ۰۰ ، ۰۹:۲۴ الهام عبدی

سامان عزیز ممنون از متن عالی که نوشتی با این که بلند بود مشتاق بودم سریعتر خط بعد رو بخونم و کلی لذت بردم، من هم از متمم بهره زیادی بردم مخصوصا در حوزه مذاکره و گفتگو های دشوار برای من که نمی تونستم حرف بزنم معجزه کرد،‌وجود آقای شعبانعلی برای من هم گرامی هست.

۰۲ مرداد ۰۱ ، ۲۲:۱۲ مهدیه مهدیزاده

ممنونم از نوشته بسیار عالی تون، خیلی خوب متمم رو باز کردید و نظرتون رو به بهترین شکل بیان کردید. 

۲۰ آذر ۰۲ ، ۱۵:۳۰ هادی اقبال

سلام

بوک مارک کرده بودم تا با تمرکز بخونم

واقعا ارزشش رو داشت

دمت گرم

سلام
ممنونم بابت آشنا کردن و نظر جامعتون در مورد متتم
من این مطلب رو در تاریخ 1402/11/16 خوندم، میخواستم بدونم تقریبا بعد از گذشت 6 سال چه نظری دارید در مورد متمم، واینکه در کجای زندگی و اهدافی که داشتین قرار دارین و در این مسیر متمم چقدر کمکتون کرده

پاسخ:
سلام مسعود جان.  عذر میخوام بابت تاخیری که در جواب دادن به کامنتت داشتم، کمی شلوغ بودم و نرسیدم چک کنم.
برای جواب دادن به سوالت هم یه پاسخ کوتاه دارم و هم یک پاسخ بلند.
از اونجا که شناخت چندانی از دلایل سوال تو ندارم و از طرفی همه چیز رو هم نمیشه اینجا گفت، جواب بلند رو میگذارم برای آینده ای نامعلوم که وقتش رسیده باشه.

اما اگه بخوام کوتاه توضیح بدم در مورد سوالت، به طور کلی میتونم بگم که نظرم راجع به متمم خیلی تغییر نکرده و از فضای همین مطلبی که خوندی چندان دور نیست.
محمد رضا شعبانعلی و متمم رو بیشتر از ده ساله که کنار خودم دارم و از معدود چیزهائیه که هیچ وقت از کنارشون بودن پشیمان نشدم.
نمیدونم چقدر مطالب وبلاگم رو خوندی اما اگه خونده باشی احتمالاً میدونی که من به یادگیری مستمر، به عنوان یه سبک زندگی نگاه می کنم و طبیعتاً وقتی اینطوری نگاه کنی دیگه اصلاً این سوال برات باقی نمی مونه که آیا هنوزم کنار متمم موندن خوبه یا نه.
به نظرم متمم توی حوزه های مختلفی میتونه کمک کنه به همه کسانی که دنبال یادگیری مستمر هستن.
تاکیدم هم روی "خود متممه" نه چیزها و کسانی که به هر طریقی خودشون رو به متمم ربط میدن(منظورم اینه که دچار خطای هاله ای نشی!)

اینکه در کجای زندگی و اهدافی که داشتم هستم هم، یه بحث دیگه ست جدا از این بحث. ولی در کل از مسیری که میخواستم توش باشم دور نیستم و چندان ناراضی نیستم.

به هر حال، امیدوارم تاحدی به سوالت و چیزهایی که میخواستی بشنوی پاسخ داده باشم. و آرزو میکنم توی هر مسیری که هستی و میخوای باشی، موفق و راضی باشی.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی